29.06.2021.

Intervju sa kustoskinjom izložbe u Tribune magazinu

Intervju sa kustoskinjom izložbe Dijanom Vučinić objavljen je u britanskom Tribune magazinu. Dijana je o Kani i njenom životu i stvaralaštvu razgovarala je sa Ovenom Heterlijem. Štaviše, u tekstu je predstavljen njen lik i djelo čitaocima i svijetu.

„Jugoslovenska poslijeratna modernizacija je svakako bila velika šansa za arhitekte. Cijela zemlja je bila u stalnom procesu obnove, i to na nivou koji većina zemalja koje su naslijedile Jugoslaviju nikada više nije dostigla. Kao arhitekta praktičar, veoma sam zainteresovana da vidim kako arhitekte i njihov rad prevazilaze proces tranzicije na različitim nivoima.

(…) 

Budući da je bila veoma svjesna okruženja u kojem je radila i stvarala, u svakom segmentu i periodu u toku svoje karijere, Kana nije bila u stanju samo da se prilagodi. Drugim riječima, ona je razumijela i tumačila okolnosti koje definišu arhitekturu i javni prostor. Način na koji je birala alate i definisala ambijent u svom radu postavio ju je na mnogo viši, međunarodni nivo, iako je gradila i stvarala lokalno. Svoj biro je osnovala u Crnoj Gori jer je imala veću kreativnu slobodu da gradi van ograničenja arhitektonske kulture koju pokreće tržište nekretnina“.

Dijana Vučinić za Tribune

Da biste pročitali cio intervju sa kustoskinjom, kliknite ovdje.

Za dodatne informacije, kontaktirajte nas ovdje.