O IZLOŽbi

Svetlana Kana Radević (1937-2000), jedna od najistaknutijih arhitektica u bivšoj Jugoslaviji i njeno stvaralaštvo, tema je retrospektive i prve izložbe kojom su prikazani njeni najznačajniji radovi, među kojima su antifašistička spomen-obilježja, hoteli, poslovni i stambeni objekti i zgrade. Izložba ima za cilj da značajno proširi zastupljenost Kane Radević u okviru arhitektonskog kanona tako što će po prvi put izložiti vrhunce njenog rada: Hotel Podgorica (1964-1967.) i Hotel Zlatibor (1979-1981.), koji su socijalistički luksuz učinili široko dostupnim i domaćim i stranim posjetiocima; stambenu zgradu u Petrovcu (1968.), sa fascinantnom fasadom i izdašnim stambenim prostorima; kao i Spomenik palim borcima Lješanske nahije na Barutani (1980), fascinantni memorijal kojim se izražava duboko poštovanje i pijetet prema lokalnim antifašističkim borcima.


Fotografije, originalni crteži, korespondencija i druga dokumenta dio su njene privatne arhive, do sada neprikazane javnosti, a koju je Kanina porodica stavila na raspolaganje organizacionom timu izložbe. Arhivski materijal jasno odražava njenu stilsku tendenciju i njen karakter kojima spaja lokalne elemente i brutalističke tendencije. Kanina baza života i rada je neosporno bio njen rodni Titograd, ali je ona istovremeno njegovala jake međunarodne veze u Filadelfiji i Tokiju sa nekim od najznačajnijih imena arhitekture 20. vijeka.
Svetlana Kana Radević - poslijeratna arhitektura između centra i periferije prvi put je prikazana na XVII Bijenalu arhitekture u Veneciji, a nakon toga i u Podgorici u okviru Decembarske umjetničke scene.


Izložbu realizuju APSS Institut i kompanija Strategist, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore i uz podršku Glavnog grada Podgorice. Projekat je podržao veliki broj kompanija – Artemide, Bemaks, CEDIS, CGES, Elektroprivreda Crne Gore, Glosarij, Hipotekarna Banka, Metropolis Media Montenegro, Savana i Uniprom.


Izložbeni tim se zahvaljuje brojnim institucijama i partnerima koji su svoje arhive i dokumente stavili na raspolaganje za potrebe izložbe - Pobjedi, Radio televiziji Crne Gore (RTCG), Muzeju Jugoslavije, Opštini Mojkovac, Lovćeninvestu, Crnogorskoj kinoteci i Državnom arhivu Crne Gore.