O IZLOŽbi

Svetlana Kana Radević (1937-2000), jedna od najistaknutijih arhitektica u bivšoj Jugoslaviji, i njeno stvaralaštvo, biće tema retrospektive i prve izložbe kojom će biti prikazani njeni najznačajniji radovi, među kojima su antifašistička spomen-obilježja, hoteli, poslovni i stambeni objekti i zgrade. Fotografije, originalni crteži, prepiske i drugi dokumenti dio su njene privatne arhive, do sada nedostupne i neprikazane javnosti, a koju je Kanina porodica stavila na raspolaganje timu izložbe. Arhivski materijali jasno odražavaju njenu stilsku tendenciju i njen karakter - spajajući lokalne elemente i međunarodne brutalističke tendencije, uvijek jednom nogom u svom rodnom gradu Titogradu (današnjoj Podgorici), gdje je vodila svoj atelje, istovremeno njegujući čvrste međunarodne mreže, između ostalog, u Philadelphiji i Tokiju. "Svetlana Kana Radević - poslijeratna arhitektura između centra i periferije" predstaviće međunarodnoj publici izuzetnu, iako na neki način zapostavljenu, figuru poslijeratne arhitekture.


Izložba ima za cilj da značajno proširi zastupljenost Kane Radević u okviru arhitektonskog kanona tako što će po prvi put izložiti vrhunce njenog rada: Hotel Podgorica (1964-1967) i Hotel Zlatibor (1979- 1981), koji su socijalistički luksuz učinili široko dostupnim i domaćim i stranim posjetiocima; stambenu zgradu u Petrovcu (1968), sa fascinantnom fasadom i izdašnim stambenim prostorima; kao i Spomenik palim borcima Lješanske nahije na Barutani (1980), fascinantno zdanje kojim se obilježava poštovanje lokalnim antifašističkih boraca. Osim toga, biće prikazani brojni artefakti, pisma, fotografije i drugi materijali koji ukazuju na jedinstvenu ličnost Svetlane Kane Radević, koja se jasno vidjela kako kroz njen karakter i ponašanje, tako i kroz njen rad i stvaralaštvo.

Prvi put izloženi materijali iz Kanine lične arhive predstaviće arhitekticu koja je djelovala na različitim geopolitičkim i društvenim nivoima. Na regionalnom nivou, balansirajući između tradicionalnog i globalnih tendencija kasnog modernizma. Na nacionalnom, dizajnirajući javne prostore koji su osnaživali progresivna društvena kretanja u socijalističkoj Jugoslaviji. Na koncu, na međunarodnom planu, njegujući kosmopolitski pristup i simultano radeći u SFR Jugoslaviji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.


Izložba će biti prikazana na Bijenalu arhitekture u Veneciji, u sklopu glavnog programa, a u okviru cjeline pod nazivom “collateral events”. Izložbu realizuju APSS Institut i kompanija Strategist, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore i uz podršku Glavnog grada Podgorice.


Projekat je podržao veliki broj crnogorskih kompanija – Bemaks, CEDIS, CGES, Elektroprivreda Crne Gore, Glosarij, Hipotekarna Banka, Metropolis Media Montenegro, Savana, Uniprom i Zetagradnja.