Ana Dobrašinović

saradnica kustosa

Ana Dobrašinović je arhitektica iz Podgorice, magistrica arhitektonskog dizajna. Karijeru je započela kao članica multidisciplinarnog tima u Ministarstvu kulture, a kasnije se pridružila Odeljenju za razvoj projekata u urbanizmu i arhitekturi pri Ministarstvu održivog razvoja. Bila je dio tima koji je organizovao crnogorski paviljon na XV venecijanskom Bijenalu arhitekture (Projekat Solana, 2016.) i član organizacionog tima sedmog KotorAPSS-a (2017. godine).

 

Dobrašinović je radila i kao saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Izlagala je na brojnim događajima, uključujući crnogorski, beogradski i novosadski salon arhitekture, kao i na Međunarodnom salonu urbanizma u Srbiji, gdje je dva puta osvojila drugu nagradu.

 

  1. godine osnovala je andri.and.ana arhitektonski bio, koji se bavi dizajnom i teorijskim istraživanjima. Aktivnim učešćem na urbanističko-arhitektonskim konkursima osvojila je nekoliko nagrada i priznanja, poput onog za preuređenje sliva rijeke Ribnice u centru Podgorice, Đalovića klisuru na sjeveru Crne Gore i za novu zgradu Crnogorske akademije nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko članaka, sa posebnim fokusom na modernističko nasljeđe crnogorske arhitekture.