Anna Kats

kustoskinja

Anna Kats je istoričarka arhitekture, kustoskinja i kritičarka. Kats ima diplomu osnovnih studija iz slovenskih jezika i književnosti i istorije arhitekture sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Trenutno pohađa doktorske studije iz Istorije arhitekture na Institutu za likovnu umjetnost Univerziteta u Njujorku. 

Kao članica tima kustosa u Odeljenju za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA), Anna je bila u timu organizatora izložbe “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji: 1948-1980”, održanoj 2018. godine, na kojoj su bili predstavljeni crteži iz lične arhive Svetlane Kane Radević. Godine 2019. učestovovala je u organizaciji izložbe “Oživljavanje Skoplja: umjetnost, internacionalizam i solidarnost” u Muzeju savremene umjetnosti u Skoplju. Takođe je ko-kustoskinja na projektu “Grad sjutrašnjice”, koji podrazumijeva istraživačke inicijative i niz izložbi podržanih od strane Gete Instituta, a koji ispituje istorijski razvoj sovjetskog arhitektonskog nasljeđa od ruske revolucije do kraja sovjetskog komunističkog projekta. 

Anna je bila gostujući predavač na Pratt Institutu u Njujorku, Univerzitetu Kolumbija, Harvardskoj školi dizajna,  te na Univerzitetu Pensilvanija –  Vajcman školi dizajna. 

Objavljivala je eseje i kritike u mnogim eminentnim časopisima, kao što su Artforum, The Architectural Review, LEAP i Metropolis, gde je i saradnica u uredništvu.