Dijana Vučinić

kustoskinja

Dijana Vučinić je arhitektica i osnivačica interdisciplinarnog arhitektonskog biroa DVARP s projektima iz domena urbanog dizajna, preko dizajna hotela i stambenih zgrada do scenografije. U svom radu nastoji predstaviti strukture i prostore koji podrazumijevaju održiva rješenja, te podstiču proces kritičkog mišljenja. Njen rad zasnovan je na istraživanju post-tranzicijskog grada, kao i interaktivnog ambijenta savremenog grada, te urbanih i ruralnih uslova u turističkim oblastima u razvoju na crnogorskom primorju i u planinama.

 

Vučinić je osnivačica i programska direktorica Instituta APSS, platforme za arhitektonsko istraživanje i razmišljanje i razvoj dizajna, čija je najistaknutija inicijativa Ljetna škola KotorAPSS, osnovana u primorskom gradu Kotoru u Crnoj Gori. Dugo godina KotorAPSS se fokusirao na RE-USE metodi, a projekti nastali u sklopu rada Instituta i od strane njegovih učesnika, bili su dio crnogorskog paviljona na XIV međunarodnoj izložbi arhitekture – La Biennale di Venezia. Novu fazu svog rada APSS je nastavio pitanjem “privremenog” u arhitekturi.

 

Vučinić je učestvovala na Bijenalu arhitekture u Čikagu 2017. godine, projektom RE-USE, a u vezi sa Domom Revolucije u Nikšiću, zajedno sa  biroima Sadar + Vuga i HHF. Bila je komesar za projekat Solana – crnogorski paviljon na XV venecijanskom Bijenalu arhitekture 2016. godine i ko-kustoskinja i ko-autorka izložbe Treasures in disguise – crnogorski paviljon na XIV venecijanskom Bijenalu arhitekture 2014. godine. Predavala je na Univerzitetu Donja Gorica, kao i na nekoliko drugih univerziteta i u okviru simpozijuma u Crnoj Gori i inostranstvu. Njen rad prepoznat je na međunarodnom nivou, unutar mreža arhitekata, dizajnera i edukatora s kojima blisko surađuje na raznim projektima i nagrađen je brojnim priznanjima u zemlji i inostranstvu. Nedavno je od Zavoda Big u Ljubljani nagrađena arhitektonskim vizionarom godine u jugoistočnoj Evropi.

 

Njena knjiga pod naslovom “Re-use-ism”, biće publikovana ove godine u izdanju “Ruby Press” Berlin, u ko-autorstvu sa Simonom Hartmannom i Boštjanom Vugom, a pod uredništvom Maroja Mrduljaša, u kojoj sudjeluju mnogi drugi pisci i autori.